Hoewel sommigen een toename van faillissementen als een normaal of zelfs gezond verschijnsel in de economie zien, ben ik van mening dat deze visie kortzichtig is. Faillissement kan vaak voorkomen worden, en het is goed om te begrijpen dat elk faillissement niet alleen een bedrijf treft, maar ook de levens van werknemers en hun gezinnen, leveranciers, klanten, en de gemeenschap als geheel.

De recente voorspelling van Atradius, die een stijging van 38 procent in faillissementen aankondigt, wijst op een significante economische verschuiving.

Door proactief management, strategische aanpassingen en een grondige evaluatie van bedrijfsmodellen, kunnen veel bedrijven deze crisis overleven.

Voor bedrijven die toch failliet gaan, is er een pad voor herstel. Een goed gepland stappenplan na een faillissement kan helpen om te herstructureren, schulden te saneren en opnieuw te beginnen met een schone lei. Dit plan zou moeten beginnen met een grondige analyse van de oorzaken van het faillissement, gevolgd door het herzien van de bedrijfsstrategie en, indien nodig, het herpositioneren in de markt.

Laten we faillissement niet normaliseren, maar vechten om het te voorkomen en effectief te herstellen als het gebeurt.