Dit is het verhaal van Marcel Vuren van M. Vuren Kassen Onderhoud en Eric van der Klauw van AgrowSer-VDH Foliekassen, twee visionaire ondernemers die de handen ineensloegen om Green House Services B.V. op te richten.

Vanaf het begin was ik betrokken bij de oprichting van Green House Services waarbij ik als raadgever voor Eric en Marcel fungeerde.

Marcel en Eric identificeerden een duidelijke behoefte in de markt en speelden hierop in door een servicebedrijf te starten gericht op tuinders in Europa. Hun onderneming kende een vliegende start, gekenmerkt door uitstekende service, solide budgetten en een sterke reputatie.

Na drie succesvolle jaren ontstond er echter een nieuwe uitdaging: de dynamiek tussen de twee ondernemers veranderde, wat uiteindelijk leidde tot de beslissing om de onderneming te splitsen en elk hun eigen weg te gaan. Hier toonde zich de ware kracht van positief leiderschap en de kunst van het waardig afsluiten. Zelfs het uiteengaan van compagnons kan met champagne gevierd worden, een testament van respect en waardering voor de gezamenlijk bereikte successen.

Mijn rol in dit traject was veelzijdig: adviseren over de bedrijfsstructuur en het definiëren van de rolverdeling tot het actief deelnemen en later voorzitten van Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA).

Deze case illustreert het belang van flexibiliteit, adaptief leiderschap en het vermogen om met verandering om te gaan, zelfs als dit betekent dat wegen zich moeten scheiden. Een compliment aan het team; Jeannette Heezen, Jaco Karssemeijer, Marc Vermeulen en natuurlijk Eric van der Klauw en Marcel Vurens.

Zo zie ik dat een goed doordachte exit-strategie net zo cruciaal is als de initiële opzet van een onderneming. Het laat zien dat succes niet alleen wordt gemeten aan de hand van voortzetting, maar ook door de wijze waarop verandering wordt beheerd.

Hoe beheert uw organisatie verandering?

#leiderschap #verandermanagement #casestudy #change #verandergen #exit #management